Duch Ústavy versus Ústavní soud

11. 09. 2009 11:11:17
Diskuze kolem ústavního zákona, kterým parlament stanovil konec působení své současné dolní komory a chtěl tak ukončit trápení politické scény, má mnoho podob a ještě více různých názorů a právních výkladů. To se samozřejmě projevilo i v jednání Ústavního soudu, nejvyšší to soudní instanci. Nebudu se pouštět do právních rozborů a odpovědí na otázky, zda může Ústavní soud rozhodovat o ústavním zákonu, zda je jednorázový a zcela určitě účelový zákon správný a možný, zda je to veřejný zájem a co to je veřejný zájem. Chci se zamyslet nad tím, k čemu máme Ústavu a co by měl každý její zákon splňovat.
Především Ústava není a nemůže být nějakou závorou či zdí, nesmí mít charakter zákazů a omezení. Ústava se svojí Listinou základních lidských práv dotýká každého jedince, dává mu jistotu důstojného života a současně řeší společenské poměry, aby dala do souladu demokratické principy řízení státu a svobodný život jednotlivce. Vyjádřit slovy soulad všech zásadních principů je velmi těžké, proto se často užívá termín „duch Ústavy", čímž se chce vyjádřit nedokonalost slovních vyjádření, které nemohou vždy přesně vystihnout chtěnou myšlenku.

V závěrečné části starozákonní knihy Deuteronomia je nádherný verš, týkající se smlouvy s Hospodinem, tedy základního zákona:

„Neboť přikázání toto, které přikazuji tobě dnes,
není skryté před tebou, aniž jest vzdálené od tebe.
Ale je velmi blízko v ústech tvých a v srdci tvém,
abys podle něho mohl činiti.
Hle, předložil jsem tobě život a dobré, smrt i zlé....
Vyvol tedy život ...."

Nechci vedle sebe stavět starozákonní smlouvu a naši Ústavu, dovolím si však vyslovit myšlenku, že i naše základní zákony jsou cestou k životu, nabídkou k dobrému soužití občanů tohoto státu a návodem, jak tento stát dobře a spravedlivě spravovat. Duchem Ústavy určitě není a nemůže být striktní dodržování slov a slůvek, ale nabídka toho, co je pravdivé a vede k lepšímu životu. Prodlužování politické nejistoty, napětí ve společnosti a její polarizace určitě k lepšímu životu nevede. Obávám se, že zdi Ústavního soudu jsou příliš tlusté a okna zavřená, takže duch Ústavy s těžko dostává dovnitř. Snad zavane někde jinde, nebo jindy.

Autor: František Bublan | pátek 11.9.2009 11:11 | karma článku: 13.07 | přečteno: 1372x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 28.88 | Přečteno: 557 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 51 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 300 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 525 | Diskuse
Počet článků 9 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3889
Narodil jsem se v roce 1951 v Třebíči. V roce 1969 jsem začal studovat na Vysoké škole zemědělské, studium jsem nicméně po dvou letech ukončil a nastoupil jsem na Teologickou fakultu UK. Po absolutoriu v roce 1976 jsem začal působit jako duchovní. Po podpisu Charty 77 v květnu 1977 jsem začal mít problémy s StB, které o rok později vyústily k odnětí výkonu duchovenské činnosti a dokonce v obvinění z protistátní činnosti. Začal jsem tedy pracovat jako řidič. Po revoluci v roce 1989 jsem po krátkém váhání nastoupil do státních služeb, nejdříve do dnešní BIS, kde jsem pracoval deset let a v roce 2001 jsem byl jmenován ředitelem civilní rozvědky. V roce 2004 přišla nabídka na post ministra vnitra a následně nabídka od ČSSD, abych kandidoval do Poslanecké sněmovny v roce 2006 jako lídr kraje Vysočina. V současné době vykonávám funkci předsedy sněmovního Výboru pro bezpečnost a také jsem stínovým ministrem vnitra. Osobní zájmy jdou již mnoho let stranou, nicméně pokud je to možné relaxuji

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...