Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

realateista

9. 11. 2010 11:17
Náboženství je především politika

Jako "technicky vzdělaný" člověk v Boha nevěřím. Myslím, že je mnoho nepřímých důkazů, že Bůh vlastně není pro fungování světa potřebný a lidé by si ho vymysleli k ovládání "dolního lidu" i kdyby věděli, že neexistuje.

Naše církve jasně prokázaly, že "obyčejný člověk" je vlastně nezajímá a že jim jde především o majetek a moc. Také v historii církev byla nositelem moci a podporovala útisk českého národa cizinci.

Proto je ateismus Čechů naprosto logický (např. v Polsku se církev chovala jinak).

Pro mě je navíc důkazem inteligence, "střízlivosti" a reálnosti českého národa. Např. teismus v USA mi přijde poměrně směšný, navíc je prý většinou jen předstíraný.

Aby si církev u nás získala lidi, musela by se skutečně chovat jinak, a to jak prakticky, tak i v diskusích. Např. bývalý papež byl daleko důvěryhodnější než ten současný.  

0 0
možnosti

bilyhavran

9. 11. 2010 10:59
Ano - samozřejmě máte pravdu

když jste napsal, že by se církev měla zaměřit na "zvěstování skutečných hodnot, zlepšování vztahů mezi lidmi, pomoc potřebným a hlasitý hlas proti zneužívání a arogance moci, nerovnosti ve společnosti, opomíjení slabých a nemocných...".

Měla by pomáhat skutečně potřebným a kritizovat úplácení těch, kdo si na potřebné jen hrají, Měla by pozvednout hlasitý hlas proti zneužívání a aroganci moci těmi, kdo dobrovolně parazitují na těch, kteří pracují a tvoří hodnoty. Měla by pozvednout hlas proti nerovnosti ve společnosti, kdy lidem z některých společenských skupin jsou přiznávána větší práva a menší povinnosti než jiným. Měla by hlasitě pozvednout hlas proti rozhazování peněz těm, kdo pracovat nechtějí, aby bylo z čeho neopomíjet skutečně slabé a skutečně vážně nemocné. 

Církev by se měla především oprostit od ultralevicové politiky, která vede k "zaopatřovatelskému státu" (viz. např. encyklika Centesimus annus).

0 0
možnosti

Faustino

9. 11. 2010 11:22
Re: Ano - samozřejmě máte pravdu

Ježíšovo učení je pravicové? "Pravicový křesťan" je naprostý protimluv.

0 0
možnosti

kuča

9. 11. 2010 10:43
Díval jsem se....

:-) včera pře půlnoci na ČT 24 - rozhovor se Zbygnievem Czendlikem, fárářem v Lanškrouně. Důstojný civilní rozhovor s redaktorkou. Zdůrazněny mezilidské vztahy, samozřejmě probrána i víra - všechno snažení by mělo spět k ozdravení této společnosti zasažené kapitalismem bez přívlastků a bez mantinelů, který ve svém důsledku dělá z většiny společnosti jen méněcennou spodinu ! ;-O;-O;-O

0 0
možnosti

Gašpo

9. 11. 2010 10:12
Ak je viera vzťah človeka k Bohu

potom na svete neexistujú ateisti.;-D

Boh je imaginárny pojem a nejaký vzťah k nemu má každý bez rozdielu či ten pojem považuje za fakt alebo nezmysel.

Vždy ma pobaví ako sa predstavitelia každej cirkvi automaticky považujú, alebo vydávajú za Božích zástupcov, za šíriteľov jeho myšlienok, potrieb a hlavne zámerov. A to "šírenie" samozrejme potrebuje "provozní výdaje".:-)

Kristus vraj povedal, že Boha by mal každý hľadať v svojom vnútri a nie v svatostánkoch. Ak to skutočne povedal, potom samotná existencia akejkoľvek cirkevnej inštitúcie nemá s Bohom nič spoločné.;-)

0 0
možnosti

antidepka7

9. 11. 2010 10:29
Re: Ak je viera vzťah človeka k Bohu

Máte špatné informace. Nikde v Bibli Bůh neříká, že Ho máme hledat sami v sobě. To by znamenalo v podstatě, že člověk = Bůh. A to je velká lež, o které se mluví v knize Genesis ve 3. kapitole. Jinak Vás naprosto chápu v tom, že neznáte Boha. Kdysi jsem byl na tom stejně. Ale nemůžete upírat zkušenost s osobním vztahem k Bohu(Ježíši Kristu) těm, kteří ji mají. Váš názor je prostě Váš názor.:-)

0 0
možnosti

Jarcho

9. 11. 2010 10:06
Když ministr vnitra kritizuje církev,

klepe doba nového pronásledování křesťanů na dveře.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS