Chceme být eklektiky?

8. 01. 2009 14:49:11
Český premiér Mirek Topolánek představil při zahajovacím slavnostním večeru v Národním divadle hlavní rysy našeho předsednictví: efektivita, empatie a eklektičnost. Nemám příliš velké výhrady k marketingovým tahům, doufám však, že ve výběru dalších vlastností a atributů začínajících písmenem „e" už nebude české předsednictví pokračovat. Důvodem mé obavy je ten poslední rys našeho předsedování a to je eklektičnost. Horší vlastnost už snad nemohl premiérovi autor jeho projevu do textu napsat.

Eklektismus vznikl v helénské době v Římě, kde se střetávaly různé kulturní, filosofické a náboženské proudy. Eklektik je člověk bez vlastního názoru a invence, vybírá si, co se mu hodí a z toho skládá vlastní stanovisko. Slovo eklektický má většinou pejorativní význam a to nejenom ve filosofii, ale také částečně v literatuře a umění. Mezi eklektické proudy patřil gnosticismus, který zavinil roztržku na koncilu v Niceji v roce 325 a z něhož vzešel manicheismus a sekta albigenských, teosofické hnutí založení ruskou kněžnou Blavatskou, která o sobě prohlašovala, že má nadpřirozené vlastnosti a kromě jiného hlásala velmi tvrdý rasismus, částečně můžeme mezi proudy eklektismu zařadit i postmodernu a hnutí New Age.

Encyklopedická definice eklektismu říká, že jde o spojování různých názorů a hledisek, které nemohou být spojeny bez logických rozporů. V politice vede k bezzásadovosti, neschopnosti rozhodovat a k povrchnosti. Už končím s historickým popisem a encyklopedickými údaji. Uvažuji, co to bude znamenat pro evropskou politiku, když předsednická země si bude vybírat z názorů a nápadů jednotlivých členů ES a z nich bude tvořit jakési stanovisko. Bude si vybírat jenom to, co mu líbí a hodí do krámu, to ostatní zavrhne. Potom přijde předsednictví Švédska, bude pokračovat v eklektickém duchu, vybere zase něco jiného co mu líbí a tak to bude pokračovat dál a dál. To není tvorba společné politiky, to není cesta k integraci jednotlivých zemí, v tom není společná budoucnost a naděje na rozvoj Evropy. A nebo si premiér představuje, že si budeme vybírat jenom některá témata k řešení a ta nepříjemná odložíme. Mezi ty odložené by určitě patřilo vyjednávání o Gaze a gasu. K lidskému životu patří radost i bolest, úspěch i zklamání. K životu předsednické země patří témata, která chceme společně projednat, na kterých chceme kooperovat a u kterých chceme nalézat řešení, která nejsou nejhezčí a nejpohodlnější, ale která jsou pravdivá a spravedlivá pro všechny členy. K půlročnímu předsedávání patří i události, které jsou velmi nepříjemné, na jejichž řešení se musíme aktivně podílet, i když třeba ztratíme mnohé výhody a body.

Eklektičností nic pozitivního nevybudujeme, nepřidáme EU žádnou hodnotu a zůstaneme jenom v paměti jako eklektici. Možná to ani česká vláda tak hluboce nedomyslela, jenom podlehla svodům prosadit k našemu logu to písmeno „e". Nechť si příště vybere jinou bukvu.

Autor: František Bublan | čtvrtek 8.1.2009 14:49 | karma článku: 33.85 | přečteno: 6124x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 19 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 12.17 | Přečteno: 227 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 16.33 | Přečteno: 384 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.02 | Přečteno: 104 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.88 | Přečteno: 572 | Diskuse
Počet článků 9 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3889
Narodil jsem se v roce 1951 v Třebíči. V roce 1969 jsem začal studovat na Vysoké škole zemědělské, studium jsem nicméně po dvou letech ukončil a nastoupil jsem na Teologickou fakultu UK. Po absolutoriu v roce 1976 jsem začal působit jako duchovní. Po podpisu Charty 77 v květnu 1977 jsem začal mít problémy s StB, které o rok později vyústily k odnětí výkonu duchovenské činnosti a dokonce v obvinění z protistátní činnosti. Začal jsem tedy pracovat jako řidič. Po revoluci v roce 1989 jsem po krátkém váhání nastoupil do státních služeb, nejdříve do dnešní BIS, kde jsem pracoval deset let a v roce 2001 jsem byl jmenován ředitelem civilní rozvědky. V roce 2004 přišla nabídka na post ministra vnitra a následně nabídka od ČSSD, abych kandidoval do Poslanecké sněmovny v roce 2006 jako lídr kraje Vysočina. V současné době vykonávám funkci předsedy sněmovního Výboru pro bezpečnost a také jsem stínovým ministrem vnitra. Osobní zájmy jdou již mnoho let stranou, nicméně pokud je to možné relaxuji

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...